Vitez Fest kolevka kulture, tradicije i edukacije

Ugostivši veliki broj sportista, zanatlija, umetnika i predavača u svom programu, Vitez Fest se 23. i 24. aprila na Kalemegdanskoj tvrđavi pokazao kao čuvar srpske kulture, tradicije, ali i edukacije. Iako je najviše posvećen deci, zbog praznika na koji počinje – Cveti, posetioci su mogli uživati i u sadržajima edukativne prirode. Veliki broj predavača okupio se u Kuli Nebojša, gde je publici predstavljena srpska tradicija na jedan drugačiji način, možda zaboravljen ili stavljen u drugi plan.

https://www.facebook.com/photography.markoz?_rdr
Foto: Marko Živković

O značaju guslarstva, gusli i epske narodne poezije za očuvanje tradicije, kulture i duha srpskog naroda, govorili su guslari Slavko Aleksić i predsednik društva guslara ,,Bajo Pivljanin”, gospodin Bratić Jokanović. ,,Gusle su stare oko četiri hiljade godina. Nisu gusle crnogorske. To se misli, jer se tamo najviše gusla u brdima. One su srpski instrument kao frula. Bećirović kaže: ,,Negde Srbin sakriven u gori strašno čudo izmisli i stvori. Nauči ga sila sa nebesa. Javorovo drvo pa otesa“.“, ističe Slavko Aleksić.
Obojica su saglasni kada su u pitanju propusti obrazovnog sistema u očuvanju guslarstva i epike, koja je sve manje zastupljena u čitankama.

11111

U ostatku programa, posetioci su mogli da slušaju o zanimljivim pogledima na lokacije i način gradnje manastira kroz geometriju, ali i raznim drugim sadržajima.
Akademski segment Vitez Festa zabeležio je veliku posećenost i interesovanje, a za neka predavanja se tražilo i mesto više. Posetioci su nakon završetaka predavanja ostajali da još malo proćaskaju sa predavačima i razmene iskustva i znanja ili da postave pitanja koja nisu stigli tokom programa.

Sportski program festivala, ispunjavali su različiti segmenti sportskog nadmetanja. Posetioci Beogradske tvrđave su mogli prisustvovati pokaznim vežbama specijalne jedinice vojne policije Kobre. Ovaj program okupio je veliki broj ljudi, koji su aplauzom pozdravljali svaku vežbu ponaosob. Streličari su pokazali svoje umeće i pružili šansu zainteresovanima da se oprobaju u ovom zanimljivom sportu. Ruski vitezovi mačevaoci svojim borbama privukli su posebnu pažnju naročito dece, ali i odraslih. Osim klasičnih srednjovekovnih i borilačkih veština i sportova festival su upotpunili i mladi karatisti, fitness klub, kao i mnogi drugi.

Publika svakako Beogradsku tvrđavu nije napustila ravnodušna. Dečiji osmesi i razdraganost najveći su pokazatelj oduševljenja priređenim događajem, ali i priznanje organizatorima za trud i rad. U to ime, organizatori Vitez Festa pozivaju sve koji su doživeli ovu vitešku bajku, ali i naročito one koji nisu imali tu priliku da uživaju u povratku kroz vreme nekoliko vekova unazad, u srž i temelje srpske tradicije i kulture.

Autorka: Katarina Tomović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here