„Žena i glečer“ na festivalu „7 Veličanstvenih“

Festival “7 Veličanstvenih” | “Magnificent 7” Festival

ŽENA I GLEČER

Litvanija, Estonija 2016.

56 minuta

režija: Audrius Stonis

Vrhunski majstor prefinjenog stila, Audrius Stonis, odlučio se da nas povede na neobično hodočašće u nepristupačne visove planine Tjen Šan na granici između Kazahstana i Kine. U predelima te Nebeske planine, nalik nekoj nepoznatoj i negostoljubivoj planeti, on posvećuje svu svoju pažnju i kreativnost zadivljujućoj osobi koja je trideset godina provela posmatrajući i prateći stanje džinovskog glečera, tako važnog za nauku, ali i za čitavu planetu. Kroz neobičan intimni portret zarobljenice planine u stalnom kretanju, Audrius Stonis maestralno poetizuje odnose glavne junakinje i okoline, prirode, neba, bića sa kojima deli samoću, surovost klime i lepotu koja ih okružuje.

"Žena i glečer"

Sadašnjosti u kojoj priča bez reči svoju minuciozno satkanu priču Stonis pridodaje još jedan važan sloj, sloj dugih vremenskih tokova. Ovaj film ponire duboko u vreme i u spojevima prošlosti i sadašnjosti gradi potpuno nove, poetske i vanvremenske relacije. Audrius Stonis je jedan od najznačajnijih evropskih autora upravo po tom složenom tkanju vremena u svojim filmovima i zadivljujućem osećanju da se kroz prostore, ljude, događaje i fenomene prelamaju i slivaju svi prethodni duboki i veoma daleki odbljesci vremena koje on zadivljujuće dokumentuje.

Autora je privukla činjenica da je žena glaciolog njegova zemljakinja: “Veoma je neobično da žena iz Litvanije istražuje led na udaljenom Tjen Šanu, na kraju sveta, bez ikakve veze sa ostatkom sveta. Naučnica Aušra, živeći visoko u planini, u drvenoj kući kraj ogromnog glečera, svakog jutra i večeri, leti i zimi, radila je tokom mnogo godina merenja i slala ih u kontrolni centar u Alma Ati. Dala je čitav svoj život posmatranju glečera u Kazahstanu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here